Wednesday, September 24, 2008

Biskut-Dengar

Come Raya, we’d usually hear of Biskut-Tunjuk and Kek-Tunjuk. This is when - instead of making them yourself - you just Tunjuk (point) at the Raya Biscuits/Cakes and buy them.

Last week I managed to add one more entry into my vocabulary – BISKUT-DENGAR.

Have you heard of it? Biskut-Dengar (dengar=listen) is when you order your Raya biscuits via phone without you knowing the look/taste/names of them cookies. It is actually meant for those desperados out there (moi, one of them!) who realized at the very last minutes that they haven’t ordered enough Raya biscuits and wouldn’t dare to do a random Biskut-Tunjuk for fear of getting bland-tasted biscuits (Wipedia – add this in, capish?)

Every year, I’d religiously write down the ‘tunjuk’ orders I’ve made into my notebook so that I know what biscuits/cakes I bought. This year I was a bit laid-back thus the lack of orders made. I found out on Wednesday last week that there were only 3 orders I made via my officemates – biskut samperit, biskut makmur inti susu and kuih gunting! My kids are sooo going to kill me for this! They love Raya biscuits, especially those chocolate ones. In fact I had to order a few balangs of biscuits to be consumed during Ramadhan for them earlier on.

I was lucky when this colleague of mine, Yani had an out-of-town friend who was coming to visit her and bring her the Raya biscuits she had ordered earlier. I asked Yani to call her friend whether there were still some for sale. And the answer was YES! I asked Yani to let her friend bring whatever she thought were good. I was that desperate!

And when I got the biscuits... and Alhamdulillah... they LOOK and TASTE gooood! Nasib baik.... Not bad for a Biskut-Dengar!

So now, I’m left with the Raya cakes. I think I’ll bake them myself lah... Or maybe I should do a Kek-Dengar? Hmmmhh....

14 comments:

Waterlily said...

Been there , done that DDI..cuma I tak pernah pulak call it Biskut Dengar. It happened 2 years ago, I was desperate for raya cookies, so i just ordered through phone macam you lah. I ordered 5 jenis from 2 supplier but through one friend. Yang sempat siap, 2 jenis, another 3 i terpaksa ambik bila I balik dari kampung i,e that was ONE WEEK after raya...hahahaha...

Kalau nak tau.. bukan Biskut Dengar je I pernah buat...BISKUT AUTOMATIC pun I ada tau...! Ni biskut yang every year mesti ada walaupun I tak order, my friend mesti order untuk i and family coz she knows I love it that much! hahaha..

U.Lee said...

Hello Ibu....love your sense of humour. "Biscuit tunjuk, biscuit dengar", ha ha. Okay bila your cakes posted di sini, I add, 'biscuit tengok', ha ha.

Ibu, here's a recipie for you incase you nak 'kek berchakap' (conversation cake)....
It's incik Elvis Presley's favorite cake, always made by his mother Gladys, and later his cook.
He loves to eat it before singing, 'I'm all shook up'. Ha ha.
You keep well and stay beautiful, best regards, senang datang, Lee.

ELVIS PRESLEY'S POUND CAKE

3 cups granulated sugar
1/2 pound butter, softened
7 eggs, at room temperature
3 cups cake flour, sifted twice, divided
1 cup whipping cream
2 teaspoons vanilla extract

Butter and flour a 10-inch tube pan.

Thoroughly cream together sugar and butter. Add eggs one at a time, beating well after each addition.

Mix in half the flour, then the whipping cream , then the other half of the flour. Add vanilla extract. Pour batter into prepared pan.

Set in a COLD oven and turn heat to 350 degrees F. Bake 60 to 70 minutes, until a sharp knife inserted in cake comes out clean. Cool in pan 5 minutes.

Remove from pan and cool thoroughly.
Then invite Uncle Lee come for coffee. Lee.

Yatie_T said...

Hi Kak Ja,
Selalu buat kuih tunjuk tapi tak pernah pulak buat juih dengar. Kelakar bunyi nye.

Raya dah tak lama lagi..... dengar pulak lagu raya dari M.Nasir ni rasa nak menangis pulak. Huhuhuh... Selamat Hari Raya buat Kak Ja dan keluarga.

Tumpang lalu ya Kak Ja,
Kak Yus..... Selamat Hari Raya. Makan kuih raya, ingat-ingat kat Yatie dan anak perantau kat luar negeri ni yea.....

wanshana said...

Ja,

Nasib baik you sempat order "Biskut-biskut Semua Deria ni. Hahaha!

I have NEVER ordered any biskut raya for myself, as we don't normally have a proper Open House at our own place. So, no need to bersiap-sedia untuk jamu orang datang :)

But, syukur alhamdulillah, every year Ayah would get hampers full of berbalang-balang raya cookies (which sometimes tak berusik and would last even till raya tahun depan!)

Bebudak ni, kalau dah depan mata, bukannya nak makan pun. Tapi, kalau pegi rumah orang, mak oiiii...macam tak pernah tengok biskut!!!

But, I would order chocolate cakes, though - to give to my Mom, MIL, my neighbour and Ayah's staff (yang kerja on Raya day)

suealeen said...

oh, saya dah bertahun buat sendiri..
walau pun rupa tak seberapa, setakat nak makan tu boleh la lalu anak tekak ni..
most of the time, abih le jugak yang dibawa balik berbalang-balang tu... alhamdulillah

anyway, selamat hari raya, maaf zahir batin, semoga selamat di jalanraya!

ZLAA said...

Salam Aidilfitri buat Ja and family. Raya kali ini di mana? Moga you and family berbahagia di hari mulia.

Dalam Dakapan Ibu said...

Hi Waterlily,
First of all, Selamat Hari Raya to you and your family :)

Biskut Automatic - lagi best tu... especially when you know you're being remembered by your friend time2 Raya camni... Biskut apa tu?

Dalam Dakapan Ibu said...

Dear U.Lee,
TQ, TQVM for ELVIS PRESLEY'S POUND CAKE recipe! I'll try to bake one after the Raya hols. Mesti sedap ni... I'll tell you about it, ok?

Hmmh... how to invite you & Mrs Lee for coffee... hmmhh...

Anyway, I hope you have a wonderful weekend U.Lee :)

Dalam Dakapan Ibu said...

My dear Yatie,
Selamat Hari Raya to you and your family... Kak Ja pun sedih dengar lagu M.Nasir ni.... inikan pulak Yatie yang jauh nuuuuun di sana....

How's Raya? Josh pakai baju melayu tak? Kuih raya banyak?

Pasal Kak Yus, Kak Ja dok plan nak pergi rumah dia.. but when Raya's finally here, macam2 plan pulak yg timbul.. & banyak rumah sedara-mara yg kena pergi. Non-stop betul.. I hope to see her bila2 nanti...

Dalam Dakapan Ibu said...

Shana dear,
Selamat Hari Raya! Maaf Zahir Batin. I hope you have a wonderful Raya....

Bestnya dapat biskut.. tak payah dok beli kan? I pulak tahun ni tak sempat buat & beli cake. Dok tangguh nak buat, last2 sebiji pun tak ada... :(

Pasal budak2 tu, memang pe'el dioranglah - pergi rumah orang mesti nak try semua...hehehe...

Dalam Dakapan Ibu said...

Dear Suealeen,
Tahun depan ambik tempahan tak? Hihihi...

Anyway, TQ for dropping in. Selamat Hari Raya to you and your family :)

Dalam Dakapan Ibu said...

Salam Zlaa,
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin!

How's Raya in UK? Mesti ada potluck2 ni... I balik Aloq Setaq tahun ni. Satu tahun satu kampung. So next year turn kampung hubby pulak...

yus said...

Hai Ja....
amboiiii...sakan sungguh beraya di kedah nu? takpa, lain kali kita jumpa. kalau takdak rezeki toksah duk kata mcmana, memang tak akan berjumpa lah, nu? Takpa, I pahamm.
Anyway, seronok beraya nu? I sempat pi jenguk Ainul,Azah dan Linda in 1 afternoon. Tu pun kira nasib je sbb dpt lari dari rumah MIL waktu org sibuk2 buat open house. hahahaha..teruk punya menantu.

Tumpang lalu sat Ja, nak tanya khabar Yati pulak.
Hi Yati! terima kasih dan selamat hari raya to you too. Josh tu besar mana? Teringin nak tengok. Geram bila tau ada budak2 kecik ni...
Kuih raya di rumah I semua jenis dengar punya. Ada yg tunjuk, ada yg otomatik. hahahha..pinjam terms yg you all perkenalkan.Yang best sekali, serunding ikan utk makan dgn ketupat pulut, I beli ala 'terserempak' masa pergi bayar roadtax kat JPJ office. Org jual kat depan pjbt tu, pujuk suruh I beli 1,terus I beli 4 bungkus! sure dia nyesal tak pujuk I beli 10!! Itulah yg dikatakan style Terserempak..hahahah...

Dalam Dakapan Ibu said...

Hi Yus,
Bestnya dapat jumpa geng2 lama. My schedule pack betoi. Masa kat Kodiang tu I dah realized I wouldn't be able to make it to your house. Tapi tak tersms you lah pulak. Too many houses nak kena pi... maklumlah dah 2 tahun tak balik...

By the time semua rumah dah settled, dah malam & budak2 dah mengantuk. Ibu depa pun dah berlengaih... isshh... Nanti ada gathering kat sini mailah Yus na?

Anyway I hope your Raya was a wonderful one :)

P/S : Hanna tanya jugak, kata nak pi rumah Aunty Yus...